Drievliet
Drievliet was een Rijswijkse buitenplaats en is nu een Nederlands attractiepark voor overwegend jeugdige bezoekers in Den Haag.
Geschiedenis
Landhuis Drievliet kreeg zijn naam vanwege zijn ligging aan het knooppunt van de Vliet naar Leiden, de Haagvliet en de Delftse Vliet.
Op een kaart uit 1611 van Floris Balthasars wordt de hofstede Drievliet met een grote tuin al getoond.
De erven van Ysbrand van der Does, secretaris van Amsterdam, verkochten de hofstede met 33 morgen land in 1625 aan Johan van Gogh, griffier van de Staten-Generaal.
Het was waarschijnlijk Van Gogh die het herenhuis bouwde.
In 1682 wordt het in ieder geval vermeld in een boedelscheiding, en op de kaart van het hoogheemraadschap Delfland door N. Cruquius van 1712 staat Drievliet ook als buitenplaats met landschapstuinen aangegeven.
Van Gogh gaf het landgoed aan zijn dochter toen zij trouwde met Arnout van Beaumont, president van de Raad van Brabant.
Na haar dood ging het over op haar zoon, Andries van Beaumont.
De weduwe van diens zoon, Johan van Beaumont, verkocht het aan Nicolaas Evert Fournier, advocaat voor het Hof van Gelderland.
In 1736 verkocht hij het aan de weduwe van mr. Jan van der Burg, advocaat voor het Hof van Holland.
In 1874 kocht C.H.Th.A. Hooft Graaflant, tevens eigenaar van Burchvliet, het landgoed. Hij bleef er wonen tot aan zijn dood in 1923.
Het classicistische, blokvormige huis is tegenwoordig een rijksmonument.
Attractiepark
Na de dood van C.H.Th.A. Hooft Graaflant vestigde de nieuwe eigenaar in het huis een café, en opende in 1938 ook een theetuin.
In 1940 werd het landgoed gekocht door de Maatschappij Drievliet die in het landhuis een restaurant vestigde, en in 1951 werd voor het eerst een speeltuin geopend.
Deze speeltuin ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een modern middelgroot attractiepark.
Het park telt inmiddels vier achtbanen, waarvan de nieuwste de Formule X is.